Vraag & antwoord

Hier beantwoorden we jouw interessante vragen en opmerkingen.  Ze worden anoniem opgenomen.

Historische schoonheid

Opmerking:   Ik vind het geen mooi gebouw. De stijl is passé.

Ons antwoord:   Smaken verschillen en sommigen vinden het gebouw niet mooi.  Maar het gebouw ademt wel de tijdsgeest van 1950 waarbij de gevel de oorlogstragedie in beeld brengt en een sterk emotioneel gevoel oproept. Dit maakt de oude school bijzonder gedenkwaardig en deel van Mortsels trots en geschiedenis. Net zoals oude boerderijtjes, kastelen en kerken ons erfgoed vormen.  Of is een wereld van nieuwbouw à la het Maske dan per definitie mooier?  Reiniging van de voorgevel zal hierbij ongetwijfeld ook wonderen doen.


Vele functies combineren en energienormen

Opmerkingen bij het behoud van de school Sint-Lutgardis:   De gevel heeft een emotionele waarde en past ook bij de andere zijde van het gemeenteplein, het KBC kantoor. Maar geef het gebouw een gemengde functie: deels privé, deels publiek.   Publiek:   herdenkingsplaats/museum 5 april 1943, bijvoorbeeld ter hoogte van de monumentale trap, ruimte voor LBC, aanvullende lokalen die geen plaats vonden in het (verbouwde) gemeentehuis.   Privé:  kleinere appartementen en studio’s voor senioren in het centrum van de stad. Eengezinswoningen  zorgen voor een goede mix, geeft ook sociale controle op het publiek gedeelte. Maar geen extra winkelruimte!

Algemeen wil ik maximale aandacht voor isoleren/ventileren volgens de laatste normen.  Dit gaat voor mij boven het algemeen behoud van het gebouw. Met mogelijk een ‘gedeeltelijk’ niet behouden maar zeker wel zo veel mogelijk integreren van het oude met het nieuwe.

Dit alles combineren wordt een uitdaging voor architecten!

Ons antwoord: We danken u voor uw opmerkingen. We treden uw voorstellen volmondig bij en nemen hen op in onze petitie.